Monday, October 26, 2009

K.E.R.J.A

1. Dua semester memegang jawatan sebagai penganggur terhormat sewaktu cuti semester menjelang.Sangat membosankan.Tidur komfem2 time tok bilal dah on the way nak ke surau sembayang subuh pastu bangun makanan sarapan dah jadi makanan tengahari. Tazkirah daripada bonda tercinta pun dah jadi macam lagu nobody yang aku dengar tiap-tiap hari. Tapi...semester ni dah lain sikit.

2.Mungkin masih baru bekerja tapi memandangkan aku nak rehat daripada membicarakan soal politik(24 jam politik bosan jugak) jadi kali ni aku nak lari dari tema biasa. Mula-mula macam pelik jugak sebab aku pun tak tahu jawatan betul aku kat pejabat tingkat 5 Jalan Perdana ni. pernah sekali ada orang call bertanya ''Awak ni jawatan apa ek?''

3.Terkedu jap untuk 5 saat.Takkan nak cakap volunteer walaupun pada hakikatnya itulah jawapan yang tepat tapi untuk menyelamatkan 'maruah' organisasi maka tanpa segan silunya aku menjawab ''Assistant Mr.Ram(which is the manager of PGPO)''.

4.Memang status aku sebagai volunteer tapi volunteer2 pun dah macam keja betul dah ahaha.Cuma bila sukarelawan komfem takde duit gaji.Ha ni satu lagi perkara yang sangat annoying.Bila orang lain tanya ''gaji berapa sebulan?''. Aku dah mula touching dah. Dah kena berbohong sunat kang kalau cakap xde gaji problem pulak.

5.Sebenarnya aku xkisah pun keja ada gaji ke tak sebab ada certain2 perkara yang tak boleh diukur dengan nilai matawang baik dolllar mahupun ringgit.Yang penting hati kena ikhlas kalau keja asyik fikir duit tu yang x produktif langsung.Kerja sebab ada duit. Bila ada perkara-perkara seperti kemanusiaan dan keadilan lebih-lebih lagi melibatkan isu Palestin dan Iraq,maka itu tidak boleh diukur dan 'digajikan' dengan duit sebab mati pun aku sanggup walaupun kubur tak bernisan kalau soal kemanusiaan dan keadilan di Palestin dan Iraq( ayat nak novel jek).

6.Walaupun kerja xbergaji tapi sarapan dan lunch free of charge.Cuma kena keluarkan duit tambang lrt sahaja dan waktu kerja pun bukannya macam sekolah menengah dulu. Pukul 10 paling awal aku masuk dan paling lewat pukul 2. Tapi balik paling awal pukul 6.30 aku keluar ofis.

7. Barulah terasa 'hidup' time cuti semester nih.Dah kerja kena pakai baju formal macam ari isnin kat UiTM kang kalau aku pakai attire feveret aku iaitu jersi dan jeans komfem orang ingat aku datang mintak sponsor untuk main bola. Kerja pun tangan macam dah beku bila nak menaip nama-nama orang yang akan mengahdiri conference lusa. Dan esok dah tak masuk ofis lagi dah sebab akan mula berkampung di pwtc bersama volunteers lain untuk final touch.Sangat menyeronokkan.

8.Aktiviti selepas balik kerja?Mandi,makan,main game dan kalau sempat tengok movie.Kalau dah agak2 bosan terus je aku tidur tapi buku mesti tak boleh lepas sebab kalau tak aku xboleh tidur satu malam( boleh je sebenarnya.Time malam sebelum exam selalu buat camni).

9.Dan satu lagi soalan yang sangat mencabar selain daripada jawatan dan gaji daripada orang lain iaitu: Kamu dah kawhin ke belum?

10.Err?Yang tu nak kena jawab ke?

6 comments:

  1. bru ada life cuti nh..
    nnti ble owng tnye cuti sem kao wut pe
    ngn bnggenye cite 3hari 3mlm pn gerenti x abes..
    bosn gler dok trperap kt umah:(
    huhu jeles2x

    ReplyDelete
  2. heyyy, kerja betul membuka minda. sebab kalau cuti, mesti makan dan tidur je jadi aktiviti. otak pun dah beku. haha.

    ReplyDelete
  3. laaa..ang touching ke aku tye ang dapt elaun ke x mse kat restaurant tu?..ahaha..aku phm bah...saja mau test...ok...kitorg serbu 28 ri bulan ni..huhu.

    ReplyDelete
  4. assalammualaikum

    bab kawin tu... kena cakap betoi2...
    sekarang ni ramai yang kerja volunteer gak, 'memasangkan' pasangan...

    ReplyDelete

hak berfikir dan bersuara anda akan dilindungi. Terima kasih :)