Tuesday, May 18, 2010

Dulu, kini dan tak selamanya....












1. 15 Mei yang lepas merupakan hari nakba bagi penduduk Palestin dan tahun ini ia sudahpun berusia 62 tahun. Kepada sesiapa yang tidak tahu apa itu hari nakba, hari nakba adalah hari di mana rakyat Palestin dihalau keluar dari tanah air sendiri, sebahagian besar menjadi pelarian di negara-negara arab lain dan pada hari ini juga sebuah negara Israel didirikan. Ia merupakan titik permulaan sejarah pahit dan penderitaan rakyat Palestin sehingga ke hari ini.

2. Awalnya aku hampir ketiadaan idea untuk menceritakan hal ini. Yela semua orang tahu apakah kekejaman yang dilakukan oleh rejim Zionis terhadap penduduk Palestin. Kalau cerita panjang-panjang pun tak best jugak nanti pembaca bosan dan tertidur di depan laptop. Justeru kali ini aku sediakan post yang sangat 'istimewa'; ia merupakan email yang kudapat daripada seorang pensyarah.

3. Gambar yang kupaparkan di atas adalah realiti; tiada super-impose mahupun adobe photoshop sebab aku tak tahu nak guna benda-benda ni.Sebahagian daripada gambar tersebut mungkin sudah diketahui umum tetapi sebahagiannya tidak. Daripada 33 gambar yang kuterima, aku pilih 10 yang 'terbaik' dan boleh menginsafkan para pembaca insyallah.

4. Sekarang, selamat menghadapi realiti dunia masa kini. Gambar di sebelah kiri merupakan gambar sewaktu perang dunia kedua di mana bangsa Yahudi ditindas oleh rejim Nazi sebelum mereka dengan izin PBB datang dan menetap di bumi Palestin. Alhasil, terciptalah gambar di sebelah kanannya. Selamat melihat dan kalau rasa nak copy-paste amatlah dialukan. Jika mahu keseluruhan gambar sila tinggalkan email anda di ruang komen. Aku akan beri sebahagian lagi gambar yang tak diupload di blog ini.

5.Kepada yang lemah semangat atau ada darah tinggi, maaf dipinta. Bukan saja2 nak letak tapi untuk pengajaran bersama.

'' The only thing for a triumph of an evil is for a good man to do nothing''

Dulu..kini..tapi tak selamanya!

5 comments:

  1. doa kita sentiasa bersama mereka, saudara kita di palestin

    tak terkata...

    ReplyDelete
  2. mahu kesuluruhan gambar yang saudara dpt drpd pensyarah saudara...
    emel sy zuki_rfx21@hotmail.com
    trima kasih... (^_^)

    ReplyDelete
  3. sesungguhnya Allah lebih menyayangi mereka.
    marilah berdoa agar mereka hidup mereka kembali seperti sediakala.

    memang tiada sifat keperimanusiaan !
    macam binatang

    iktibar untuk kita semua

    ReplyDelete

hak berfikir dan bersuara anda akan dilindungi. Terima kasih :)